در این نوشته قرار است به بررسی سیر تکاملی پست و تلگراف تا تکنولوژی اینترنت بپردازیم. ولی قبل آن، خوب است یک نگاهی به تاریخچه ارتباطات در ایران و جهان بیندازیم.
تاریخچه ارتباطات در ایران
در ۲۱ اسفند ۱۲۵۵ خورشیدی به دستور ناصرالدین شاه وزارت ارتباطات تأسیس شد. وی علی قلی خان مخبرالدوله را به عنوان نخستین وزیر تلگراف ایران منصوب کرد.
با توجه به تغییرات در ساختار اداری کشور، وزارت پست ۴ سال بعد راه اندازی شد. میرزا علی خان امین الدوله نیز به عنوان وزیر پست معرفی شد.
در سال ۱۲۸۷ به دلیل اشتراک وظایف و عملکرد، دو وزارتخانه در یکدیگر ادغام شدند.
در نهایت وزارت پست و تلگراف شروع به کار کرد و در سال ۱۳۰۸ نیز، این وزارتخانه سهام شرکت تلفن را خرید.
در نتیجه وزارت پست و تلگراف و تلفن شکل گرفت؛ گفتنی است که شرکت تلفن از سال ۱۲۸۳ در تهران مشغول به کار کرد.
با اضافه شدن فناوری اطلاعات به این حوزه، این وزارت به وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات تغییر یافت و وظایف این وزارتخانه به مراتب بیشتر از قبل شد.
سیر تحول ارتباطات
از خواندن مطلب قبل به راحتی یک مورد را درک خواهید کرد. اینکه تکنولوژی ها با همان سرعتی که فراگیر میشوند با همان سرعت هم منقرض خواهند شد. طولی نمی کشد که آنها جای خود را به تکنولوژی های جدیدتر می دهند.
امروزه دیگر از صنعت تلگراف برای ارتباطات استفاده نمیشود. حتی نامهنگاریهای کاغذی و پستی نیز تا حد زیادی منسوخ شده است و زندگی انسان نیز با پیشرفت اختراعات و تکنولوژی های جدید دستخوش تغییرات بسیاری شده است.
به عنوان مثال ما چاپارخانه ها و حتی تلگراف را ندیدهایم و نسل بعدی ما نیز بسیاری از تکنولوژی های متداول امروزی را نخواهند دید.
در این نوشتار سعی کردیم تغییراتی که ظهور تکنولوژی ارتباطات و اطلاعات ایجاد کرده را بررسی کنیم و تغییراتی نظیر اینترنت در صنعت پست و تلگراف را مورد بررسی و مطالعه قرار دهیم.
تاریخچه ارتباطات در جهان
صنعت ارتباطات ۱۵۰ سال پیش با تلگراف آغاز شد. پس از آن تلفن برای مدت بسیار زیادی وظیفه برقراری ارتباط بین افراد را به عهده داشت.
گوشیهای تلفن همراه امروزی، عمری کمتر از ۳۰ سال دارند. موبایل های پیشرفته امروزی با سیستمهای عامل هوشمند و دسترسی به اینترنت نیز قدمتی ده ساله دارند.
اکنون دیگر ارتباطات به تلفن و اینترنت هم محدود نمی شود. اگرچه این مسیر بیش از ۱۵۰ سال پیش با تلگراف آغاز شد، اما با فناوری هایی مانند نسل پنجم اینترنت، صنعت ارتباطات و فناوری اطلاعات را دگرگون خواهد کرد. بنابراین در آینده شاهد تحولات بیشتری خواهیم بود.
ارتباط برای مدتهای زیادی، شکل متنی و پس از آن صوتی داشت. اما پیشرفت سریع فناوری برقراری ارتباطات، افراد را به سمت تماسهای تصویری کشانده است.
این روزها کمتر کسی است که فناوری 5G به گوشش نخورده باشد و از ابزارهای ارتباطی و تکنولوژی جدید استفاده نکرده باشد.
فناوریهای جدید در سالهای اخیر، ارتباطات را به نحوی دگرگون کرده که پیام ها از حالت متنی و صوتی به تصویری تبدیل شده است.
اتحادیه بینالمللی مخابرات در سال ۱۸۶۵ پس از اختراع تلگراف به عنوان اتحادیه بین المللی تلگراف تاسیس شد.
این سازمان بعدها به اتحادیه بین المللی مخابرات تغییر نام داد. این سازمان وظیفه قانون گذاری و مدیریت فضای فرکانسی را بر عهده دارد. همچنین تدوین استانداردهای تبادل اطلاعات و کمک به رشد ارتباطات در جهان از وظایف دیگر این سازمان است.
تلگراف؛ شروع عصر جدید ارتباطات
بشر در تمام تاریخ سعی داشته از راه فرستادن علائم و نور و انتشار دود با اشخاص دیگر ارتباط برقرار کند.
۶۰۰ سال قبل از میلاد مسیح، ایرانیان می توانستند در مدت کمتر از دو روز خبری را به مسافت بیشتر از ۴۰۰ کیلومتر انتقال دهند.
در این روش افراد با فاصله های مختلف از یکدیگر مستقر می شدند و با فریاد پیغام را میرساندند.
دو قرن بعد، روش مذکور در ایران و روم تکامل یافت. به این صورت که در این دوره مأموران از نوعی تلگراف بصری استفاده می کردند. آنها مشعل ها را حرکت می دادند و نوع حرکت مشعل ها، معرف حروف خاصی بودند.
از تلگراف تا تلگرام!
سالیان بعد، روشهای متفاوتی ارائه شد اما هیچ کدام کارایی چندانی نداشتند.
در سال ۱۸۷۴ میلادی فردی ایتالیایی دستگاه تلگراف را اختراع کرد. این دستگاه به تعداد حروف الفبا سیم داشت.
در واقع با جریان برق ضعیفی که به آن متصل شده بود، پیام ها و اخبار به محل های نزدیک فرستاده میشد. اما این روش فقط مخصوص و مناسب مسافت های نزدیک و کوتاه بود.
فرآیند پیشرفت و توسعه صنعت تلگراف، تا سالها بعد همچنان ادامه داشت. در سال ۱۹۲۹ وسترن یونیون رکورد خود را با ارسال ۲۰۰ میلیون تلگرام شکست.
با این اتفاق، دوران تازهای از رونق تلگراف آغاز شد و در صنعت روزنامهنگاری نیز به سرعت نقش اساسی یافت، به طوریکه همواره از طریق تلگراف، اخبار و اطلاعات و همچنین پیام های فوری نظامی نیز مخابره می شد.
تلگراف در ایران
۱۴ سال طول کشید تا تلگراف به ایران راه یابد. گفته میشود اولین خط تلگراف بین کاخ های سلطنتی کشیده شده است.
اولین خط رسمی تلگراف در سال ۱۲۳۶ بین تهران و چمن سلطانیه (جایی نزدیک زنجان) نصب و راه اندازی شد.
دو سال بعد به سمت زنجان و تبریز و جلفا امتداد یافت و به شبکه تلگراف روسیه پیوست. این خط روزبهروز توسعه یافت.
ایران در سال ۱۲۴۸ خورشیدی به عضویت اتحادیه بینالمللی تلگراف درآمد. این اتحادیه بعدها به اتحادیه بین المللی ارتباطات راه دور تغییر نام یافت.
۱۴ سال طول کشید تا تلگراف به ایران برسد؛ اما همه گیر شدن پدیده های ارتباطی در ایران، همواره با شتاب بیشتری همراه بوده است. به گونهای که فراگیر شدن تلفن همراه در ایران، تنها دو سال پس از رواج آن در غرب آغاز شد.
تا همین چند سال پیش تماس ها با استفاده از خطوط تلفن ثابت و تلفن همگانی انجام میشده است. اما امروز دیگر همه افراد از تلفن همراه استفاده میکنند.
همان طور که می دانید، تلفن های همراه و برنامه های مرتبط با استفاده از اینترنت، این بستر را فراهم می کنند و امکان تماس های تصویری و صوتی رایگان و نامحدود را در هر نقطه مهیا می کنند.
اینترنت
شاید نوجوانان، اینترنت دایال آپ را به یاد نیاورند اما در روزگاری نه چندان دور، من و هم نسلان من با صدای بوق دایال آپ به شبکه جهانی اینترنت دسترسی پیدا میکردیم.
اینترنتی که این روزها به آن دسترسی داریم سرعت بسیار بالایی نسبت به اینترنت دایال آپ دارد.
با استفاده از دایال آپ، زمان زیادی برای دانلود عکس و ویدئو ها صرف میشد؛ اما امروزه با داشتن پهنای باند بالا، این قبیل کارها سرعت بسیار بالایی پیدا کرده است.
امروزه دیگر خطوط تلفن همراه اینترنت دارند و دسترسی و دستیابی به دهکده جهانی، راحت تر شده است.
در حال حاضر ارتباط در بخش اینترنت سیار از نسل سوم و چهارم عبور کرده است.
این روزها مدام به مزایای سرعت نسل پنجم ارتباطات 5G اشاره میشود. این فناوری هدفی برابر یک گیگابایت در هر ثانیه را دارد در حالی که حتی در ایران هم سایت های نسل پنجم راه اندازی شده است.
در سالهای آینده این فناوری به صورت عمومی تجاری سازی می شود.
پیشرفت های اینترنت
همچنین فناوری فیبر نوری جایگزین کابل مسی، راه اندازی شده است. فیبر نوری امکان ارائه اینترنت پرسرعت تا یک گیگابایت را هم فراهم می کند. از جمله امکانات آن: اینترنت پر سرعت برای دانلود فیلم و نرم افزار، تلفن تصویری، مشاهده برنامه زنده تلویزیونی با کیفیت HD و 4k، بانکداری الکترونیکی، بازی و خرید آنلاین، آموزش پزشکی از راه دور و … است.
آخرین شاخص توسعه فناوری اطلاعات کشورها یک نتیجه درباره کشور ما نشان می دهد. تا پایان سال ۲۰۱۷، ایران در جایگاه ۸۱ جهان قرار دارد. آن هم از بین ۱۶۸ کشور عضو اتحادیه جهانی مخابرات. امتیاز ایران در این رتبه بندی ۵.۵۸ از ۱۰ است.
این آمار نشان میدهد که ایران هم در حوزه فناوری و اطلاعات رو به پیشرفت است و هم در زمینه اینترنت و حوزه ساخت و پرتاب ماهواره به فضا پیشرفت چشمگیری داشته است.
سخن آخر
ارتباطات در سالیان متمادی، تکنولوژی های جدیدی به روی خود دیده است. از تلگراف و پست، تا اینترنت امروزی که در دسترس است.
اکنون شبکه های اجتماعی و ارتباطی در دنیا، وسیع تر شده است. هر کدام از این شبکه ها، امکاناتی را به مخاطب هایشان می دهند که در آینده نیز فاصله های جغرافیایی کم و کمتر خواهد شد.
امروزه اینترنت، به محیطی برای درآمدزایی تبدیل شده است. افراد زیادی در سراسر جهان، در شبکه های اجتماعی درآمد کسب می کنند.
تبلیغات، یکی از مهمترین راه های کسب درآمد شده است. به طوری که هر کسب و کاری برای رونق خود با استفاده از تبلیغات به درآمد بالا می رسد.
کانون تبلیغات پاسارگاد مفتخر است با ارائه انواع خدمات بازاریابی و تبلیغات و ارائه مشاوره تخصصی برای پیشرفت و توسعه کسب و کار، همراه شما عزیزان باشد. با ما در تماس باشید.