چرخه فعالیت دامنه های اینترنتی چیست؟

چرخه فعالیت دامنه های اینترنتی یا همان چرخه حیات دامنه در حقیقت یک حلقه کامل از فرآیند ثبت دامنه تا انقضاء آن است.

متولی اصلی ثبت و مدیریت دامنه های اینترنتی جهان (موسسه ICANN) یک سازمان بین‌المللی غیرانتفاعی مستقر در کالیفرنیا است که مدیریت نام‌های دامنهٔ عمومی و کشوری را بر عهده دارد. بر اساس این تعریف، ثبت نام‌های دامنه در دامنه‌های سطح بالای عمومی مانند com. در نمایندگی‌های آیکان در کشورهای مختلف انجام می‌شود که مرجع ثبت نام‌های دامنه در ایران (با پسوند ir.)، ایرنیک می‌باشد. (بیشتر بخوانید)

شاید برایتان جالب باشد بدانید چه مدت زمان طول خواهد کشید تا یک دامنه ثبت شده را بتوان پس از انقضاء آن مجددا ثبت نمود؛ یا اینکه بدانیم در صورت عدم تمدید دامنه تا چند روز امکان تمدید برای صاحب امتیاز آن وجود خواهد داشت.

خبر خوب اینکه ICANN قانونی مستقیم در همین خصوص وضع نموده که رعایت آن برای تمامی نمایندگان آن در سراسر دنیا یکسان و الزامیست.

اما خبر بد اینکه این قانون برای همه پسوند ها یکسان نیست؛ بنابراین اکیدا توصیه می کنیم دست کم ۱۴ روز پیش از سررسید تاریخ انقضاء دامنه خود نسبت به تمدید آن اقدام نموده و در غیر اینصورت برای اطمینان از قوانین مربوط به چرخه فعالیت دامنه بر اساس پسوند خود، قوانین مربوط به آن را از ثبت کننده دامنه تان جویا شوید.

اما در اینجا قصد داریم قوانین چرخه فعالیت دامنه های اینترنتی را به صورت عمومی برای پسوند های بین المللی (همچون com, .org, .info, .co.) و پسوند های ملی (همچون ir, .ac.ir, .co.ir.) بررسی کنیم.

 

چرخه فعالیت دامنه های بین المللی

چرخه فعالیت دامنه های بین المللی

آزاد (Available): در این دوره دامنه برای ثبت آزاد می باشد و می توان با پرداخت هزینه ثبت آنرا به نام خود ثبت نمود.

فعال (Active): در این دوره دامنه فعال بوده و مالک آن می تواند در هر زمان آنرا تمدید نماید. مدت تمدید به انتهای مدت اعتبار دامنه اضافه خواهد شد اما مدت اعتبار دامنه نمی تواند بیش از ۱۰ سال از تاریخ جاری باشد.

منقضی (Expired): در صورتی که در دوره Active، دامنه تمدید نشود دامنه غیر فعال خواهد شد. البته در طول ۴۵ روزه این دوره مالک دامنه می تواند دامنه را مجددا تمدید نموده و به حالت Active بازگرداند. نکته قابل توجه اینجاست که اگرچه در اغلب مواقع تمدید دامنه، با پرداخت هزینه عادی ثبت دامنه انجام می شود اما گاهی اوقات در صورتی که از تاریخ دامنه حتی یک روز هم گذشته باشد صاحب امتیاز دامنه برای تمدید دامنه خود می بایست دو برابر هزینه عادی ثبت آن را بابت تمدید مجدد دامنه تاریخ گذشته پرداخت نماید. این دوره حساس ترین بخش از چرخه فعالیت دامنه های اینترنتی است.

دوره بازخرید (Redemption Grace Period): در صورتی که در دوره Expired، دامنه تمدید نشود دامنه غیر فعال باقی خواهد ماند، اما تمدید دامنه تنها در یک دوره ۳۰ روزه توسط مالک دامنه و با پرداخت مبلغ جریمه حدودا ۱۲۰ دلاری مازاد بر هزینه تمدید دامنه امکان پذیر است.

دوره حذف (Pending Deletion): در این دوره ۵ روزه حتی مالک دامنه نیز نمی تواند دامنه را تمدید کند و پس از اتمام این دوره دامنه برای ثبت مجدد توسط همگان آزاد خواهد شد و به حالت Available در خواهد آمد.

 

چرخه فعالیت دامنه های ملی ایران

چرخه فعالیت دامنه های ملی ایران

آزاد (Available): در این دوره دامنه برای ثبت آزاد می باشد و می توان با پرداخت هزینه ثبت آنرا به نام خود ثبت نمود.

فعال (Active): در این دوره دامنه فعال بوده و مالک آن می تواند در هر زمان آنرا تمدید نماید. مدت تمدید به انتهای مدت اعتبار دامنه اضافه خواهد شد اما مدت اعتبار دامنه نمی تواند بیش از ۵ سال از تاریخ جاری باشد.

منقضی (Expired): در صورتی که در دوره Active، دامنه تمدید نشود دامنه غیر فعال خواهد شد. البته در طول ۲۰ الی ۳۰ روزه این دوره مالک دامنه می تواند دامنه را مجددا تمدید نموده و به حالت Active بازگرداند. نکته قابل توجه اینجاست که اگرچه در اغلب مواقع تمدید دامنه، با پرداخت هزینه عادی ثبت دامنه انجام می شود اما گاهی اوقات در صورتی که از تاریخ دامنه حتی یک روز هم گذشته باشد صاحب امتیاز دامنه برای تمدید دامنه خود می بایست دو برابر هزینه عادی ثبت آن را بابت تمدید مجدد دامنه تاریخ گذشته پرداخت نماید. این دوره حساس ترین بخش از چرخه فعالیت دامنه های اینترنتی است.

دوره قفل (Lock): در این دوره ۳۰ روزه حتی مالک دامنه نیز نمی تواند دامنه را تمدید کند و پس از اتمام این دوره دامنه برای ثبت مجدد توسط همگان آزاد خواهد شد و به حالت Available در خواهد آمد.

در سلسله آموزش های بعدی به موضوع شرکتهای رجیسترار و ویژگی بهترین شرکت ثبت دامنه بیشتر خواهیم پرداخت اما در این حین بسیار خرسند خواهیم شد اگر نظرات و تجربیات خود را با ما و دیگر دوستانتان از طریق بخش نظرات در همین پست و یا کامنت در شبکه های اجتماعی در میان بگذارید و فراموش نکنید با اشتراک گذاری این مطلب در شبکه های اجتماعی می توانید در ارتقاء معلومات دیگران نیز سهیم باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *