تا به حال برنامه ای برای راه اندازی یک کسب و کار برای خودتان داشته اید؟ شاید برایتان پیش آمده باشد که روز سختی را در محل کارتان گذرانده اید و رویای آغاز شغلی مستقل از ذهنتان عبور کرده باشد؛ یا اطرافیانتان را دیده باشید که پس از شروع یک کسب و کار کوچک و توسعه آن، به مرور زمان به موفقیت های چشمگیری دست یافته اند. اما چه ویژگی هایی در این افراد و کسب و کارهایشان وجود دارد که باعث موفقیت آن ها می شود؟ در هنگام شروع کسب و کار باید به چه نکات بازاریابی توجه کنید؟
همیشه مراحلی اثبات شده برای تضمین موفقیت در هنگام راه اندازی یک کسب و کار کوچک آنلاین وجود دارد. طبق تجربه عوامل زیر تاثیر زیادی در رشد یک کسب و کار آنلاین دارد:
- با استفاده از بازاریابی، نیاز مخاطبان را پیدا کنید و آن را رفع کنید.
- برنامه ای برای فروش داشته باشید.
- طراحی و ساخت یک وب سایت با کاربری آسان.
- از موتورهای جستجو برای هدایت کاربر به سایت خود استفاده کنید.
- برای خود یک شهرت متخصص ایجاد کنید.
- با مشتریان و مشترکین خود از طریق ایمیل ارتباط برقرار کنید.
- درآمد خود را از طریق بیش فروشی و فروش مکمل افزایش دهید.
قدم اول: کسب و کار متناسب با نیاز مخاطب راه اندازی کنید
یک اشتباه رایج میان افرادی که قصد راه اندازی یک کسب و کار کوچک را دارند، این است که ابتدا یک محصول را پیدا کرده و سپس برای آن بازاریابی می کنند. اما اگر می خواهید شانس موفقیت خود را افزایش دهید، بهتر است ابتدا درباره بازار تحقیق کنید.
در واقع باید گروهی از افراد را پیدا کنید که به دنبال راه حلی برای یک مشکل هستند اما در پیدا کردن راه حل موفق نبوده اند.
برای اینکه بیشتر درباره تحقیقات بازار بدانید به مقاله “تحقیقات بازار چیست و چگونه انجام می شود؟” مراجعه کنید.
امروزه اینترنت روند تحقیقات بازار را برای همگان آسان کرده است. به عنوان مثال:
- از انجمن های آنلاین استفاده کنید تا متوجه سوالات مردم شوید و بدانید برای کدام یک از مشکلات خود به دنبال راه حل هستند.
- برای یافتن کلمات کلیدی مناسب، تحقیق کنید. باید کلماتی را پیدا کنید که جمع کثیری از مردم آن ها را در مرورگر خود جستجو می کنند اما نتایج زیادی به دست نمی آورند.
- رقبای بالقوه خود را بررسی کنید. به وبسایت هایشان نگاهی بیندازید و ببینید چگونه تقاضای مشتریان خود را مدیریت می کنند.
قدم دوم: برنامه ای بنویسید که فروش بالایی داشته باشد
یک متن تبلیغاتی خوب به مخاطب شما کمک می کند تا محصولات و خدمات شما را بشناسد و متوجه ضرورت استفاده از آن کالا در زندگی روزمره خود شود.
نکات زیر می تواند در نوشتن متن تبلیغاتی برای بازاریابی بهتر به شما کمک کند:
- کنجکاوی مخاطب را با یک عنوان جذاب برانگیزید.
- درباره محصولتان و اینکه چگونه می تواند برای مصرف کننده آن سود آور باشد، صحبت کنید.
- اعتبار خود را به عنوان حلال این مشکل تثبیت کنید.
- نظر مشتریانی که قبلا از شما خرید کرده اند را بنویسید.
- خواننده را در اولویت بگذارید. مهم نیست محصول شما چقدر فوق العاده است؛ او باید متوجه شود که این محصول برای او کاربردی و سودآور است.
- حس نیاز ایجاد کنید. به طوری که خواننده احساس کند با نخریدن محصول شما فرصتی ارزشمند را از دست می دهد.
- ضمانت قوی برای محصولات خود داشته باشید.
آنچه که باید روی آن تمرکز داشته باشید، منحصر به فرد و متفاوت بودن محصول شما در حل مشکل مردم است. خود را به جای مشتری بگذارید و از خود بپرسید: “خرید این محصول چه سودی برای من دارد؟”
قدم سوم: وب سایت خود را طراحی کنید
هنگامی که بازاریابی انجام دادید و در خصوص مشتریان خود اطلاعات کافی را کسب کردید و فرآیند فروش را به پایان رساندید، وب سایت کسب و کار کوچک خود را طراحی کنید. به یاد داشته باشید که آن را به سادگی طراحی کنید؛ چون شما کمتر از پنج ثانیه فرصت دارید تا توجه مخاطب را جلب کنید. در غیر این صورت، شما این مشتری را از دست خواهید داد.
چند نکته مهم که باید در نظر داشته باشید:
- طراحی ساده و دلنشینی را انتخاب کنید. استفاده از رنگ ها و فونت های مختلف باعث سردرگمی بازدید کننده و عدم تمرکز وی روی محصول یا برند شما می شود.
- با استفاده از یک فرم آنلاین ایمیل یا اطلاعات تماس، بازدیدکنندگان را جمع آوری کنید تا درباره تخفیفات و جشنواره ها به آنها اطلاع داده شود. (ایمیل مارکتینگ)
- صفحات وبسایت خود را به گونه ای طراحی کنید که ساختار مشخص و قابل درکی برای مخاطب داشته باشد تا بتواند هر آنچه که به دنبال آن است را به راحتی پیدا کند.
- وبسایت شما ویترین آنلاین مغازه شماست، پس آن را مشتری پسند طراحی کنید.
قدم چهارم: از موتورهای جستجو برای هدایت خریداران هدفمند به سایت خود استفاده کنید
تبلیغات کلیکی گوگل، آسان ترین روش برای افزایش ترافیک یک وب سایت تازه کار است. تبلیغات کلیکی، وب سایت شما را در صفحه اول گوگل به نمایش میگذارد و همچنین به شما اجازه می دهد کلمات کلیدیِ مورد استفاده در عنوان ها، قیمت ها و فرآیندهای فروش مختلف را امتحان کنید تا ببینید کدام یک از آنها بازدید کننده های بیشتری را به وب سایت شما هدایت می کند.
به همراه این نوع تبلیغات، می توانید روی بهینه سازی موتور جستجو (سئو) هم تمرکز کنید اما سئو زمان طولانی تری جهت بالا آوردن سایت شما در صفحه اول گوگل نیاز دارد.
قدم پنجم: به عنوان یک فرد متخصص در کسب و کار کوچک شناخته شوید
امروزه مردم از اینترنت برای یافتن اطلاعات و بازاریابی استفاده می کنند. بنابراین با فراهم کردن اطلاعاتی درباره محصول و سابقه شغلی خود، می توانید بیشتر شناخته شوید؛ اما این اطلاعات شامل چه چیزهایی است؟
- مقاله های رایگان و تخصصی درباره کسب و کارتان بنویسید و در وب سایت خود یا در وبلاگ های دیگر و شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.
- مقاله، ویدیو و یا هر محتوایی که میتواند برای مردم مفید باشد تولید کرده و آنها را در شبکه های اجتماعی منتشر کنید. به طور مثال فعالیت در شبکههای اجتماعی اینستاگرام، لینکدین، توییتر و فیسبوک و ورودی هایی که از این طریق به وبسایتتان دارید، به افزایش رتبه و دیده شدن سایت شما در گوگل کمک می کند.
- قابلیت “اشتراک گذاری توسط کاربران” را در وب سایت خود فراموش نکنید؛ این گونه بازدیدکنندگان می توانند محتوای وب سایت شما را با دوستانشان به اشتراک گذاشته و شما را به آنها معرفی کنند.
قدم ششم: از ایمیل مارکتینگ برای تبدیل بازدیدکنندگان به خریدار استفاده کنید
هنگامی که از مشتری و بازدید کنندگان ایمیلشان را دریافت می کنید، یکی از با ارزش ترین دارایی های کسب و کار آنلاین خود را به دست آورده اید. این یعنی مشتریان خواهان دریافت ایمیل از سوی شما هستند؛ این بدان معنا است که:
- شما آنچه را که خواسته اند به آنها می دهید.
- شما یک رابطه طولانی مدت با مشتریانتان برقرار می کنید.
- می توانید بازخوردها را به راحتی ارزیابی کنید.
- هر شخصی که وارد سایت شما می شود و ایمیل خود را جهت دریافت اخبار برند شما وارد می کند، یک سرنخ فروش بوده و ایمیل بهترین ابزار برای پیگیری سرنخ ها و تبدیل آنها به مشتری است.
ایمیل مارکتینگ از تبلیغات محیطی (تلویزیون، رادیو و …) ارزان تر و موثرتر است؛ زیرا ایمیل ها نه به همه افراد، بلکه به افرادی که به محصول شما علاقه دارند فرستاده می شوند.
قدم هفتم: درآمد خود را از طریق بیش فروشی و فروش مکمل افزایش دهید
یکی از مهم ترین ترفندهای بازاریابی اینترنتی، توسعه و افزایش “ارزش طول عمر مشتری” است. این عبارت به میزان سودی که یک مشتری در طول عمر خود برای کسب و کار کوچک شما به ارمغان می آورد، اشاره دارد.
اگر ارتباط خود را با مشتریان حفظ کنید، حداقل ۳۶ درصد افرادی که از شما خرید کرده اند مجدداً به فروشگاه شما مراجعه خواهند کرد.
با بیش فروشی و فروش مکمل، می توانید به طور مداوم سودی را که از هریک از مشتریان خود به دست می آورید، افزایش دهید.
- بیش فروشی: به معنای ترغیب مشتری به خرید یک محصول جانبی یا گرانتر است و زمانی که مشتری تصمیم به خرید دارد، رخ می دهد. در این ترفند، محصول جانبی یا محصول بهتر با قیمت بالاتر به مشتری پیشنهاد داده می شود. به عنوان مثال تصور کنید فردی قصد خرید یک تلفن همراه را دارد. فروشنده فهمیده است که مشتری قصد دارد از تلفن برای عکاسی حرفه ای استفاده کند. بنابراین بعد از انتخاب یک تلفن توسط مشتری، گزینه دیگری با دوربین بهتر و فضای ذخیره سازی بیشتر به او پیشنهاد می دهد.
- فروش مکمل: یعنی فروش بیشتر محصول یا خدمات اضافی به مشتریان فعلی. در این تکنیک مشتری به خرید محصول مربوط یا مکمل محصول قبلی که از شما خریده است، ترغیب میشود. برای مثال، این بار تصور کنید که در فروشگاه تلفن همراه، مشتری تلفن را خریده است. حال فروشنده پیشنهاد می کند یک قاب محافظ گوشی نیز خریداری کند.
سخن پایانی
فضای مجازی به سرعت در حال تغییر و رشد است؛ به طوری که یک سال آنلاین معادل است با پنج سال در دنیای واقعی! اما در بازاریابی و اصول راه اندازی و توسعه کسب و کار آنلاین تغییری ایجاد نشده است.
اگر مدت طولانی از شروع کسب و کار آنلاین شما می گذرد و به نتیجه دلخواه خود نرسیدهاید، قدم های گفته شده را یک بار دیگر مرور کنید و ببینید کدام یک را به درستی انجام نداده یا حتی فراموش کرده اید!
به یاد داشته باشید اگر اقدامات اولیه را به صورت اصولی و درست انجام دهید، به رویای توسعه کسب و کار خود دست خواهید یافت.
برای مشاوره در خصوص راه اندازی کسب و کار خود از صفحه “ارائه خدمات مشاوره تخصصی کسب و کار” بازدید کنید.
منبع: Steps to Starting a Small Business Online