دوام و بقا برای مشاغل کوچک هیچ وقت آسان نبوده است. کمبود منابع، عدم بازاریابی صحیح و رقابت با حریفان شناخته شده، چالشهایی هستند که همیشه بر سر راه این کسب و کارها وجود دارد. محصول نهایی بی نقص، احتمالا برای بقای کسب و کارشان کافی نیست.
در این مقاله به ۹ چالش بازاریابی که باعث درگیری کسب و کارهای کوچک می شود پرداخته ایم و راهحل رویارویی با آنها را بررسی خواهیم کرد.
۱. سازگاری مشاغل کوچک با فناوری
همان طور که می دانید، فناوری در حال تکامل و توسعه است و هر روز بخش بزرگتری از زندگی روزانه مردم را در برمیگیرد. با این وجود اغلب مشاغل کوچک نمیتوانند این تغییرات را دنبال کرده و با آنها همسو و سازگار شوند؛ به عنوان مثال جایگاه خود را در میان رقبا پیدا نکرده و در این میان دچار آسیب و ضرر میشوند.
البته که این مشکل فقط مختص به کسبوکارهای مربوط به فناوری اطلاعات نیست. این روزها فناوری به هر جای جهان راه پیدا کرده و شما میتوانید تنها با چند کلیک از یک وبسایت یا اپلیکیشن، غذا سفارش دهید و درب منزل خود تحویل بگیرید.
راهکار
با این اوصاف یکی از بزرگترین چالشهای بازاریابی برای مشاغل کوچک تشخیص تغییرات فناوری و فرصتهای ایجاد شده در زمینه صنعت مختص به خودشان است. البته این تغییرات و تعامل آنها در کسب و کار میتواند، یک تجارت را به اوج برساند یا به زمین بزند.
آنچه باید بدانید این است که وظیفه یک بازاریاب تنها به طراحی استراتژی بازاریابی و تبلیغات ختم نمیشود، بلکه آنها باید بهخوبی بازار هدف را بررسی کرده و فرصتها و تهدیدهای جدید را شناسایی کنند.
به همین دلیل مواجهه با این چالش به انجام امور زیر نیاز دارد:
بررسی رقبا
رقبای خود و اقدامات آنها را تحلیل کنید. باید بدانید استفاده از کدام فناوری آنها را متمایز میکند.
ترندهای جدید
در زمینه فعالیت شما، بهترین ابزارهای فناوری چه هستند؟ میتوانید از گوگل ترندز برای شناسایی این ابزارها و فرصتها استفاده کنید.
شنیدن و دنبال کردن نظرات و ایدههای افراد متخصص
مقالات، مجلهها و روزنامهها را بخوانید تا از آخرین اخبار روز اطلاع داشته باشید. همچنین شبکههای اجتماعی و وبسایتهای مربوط به زمینه فعالیت خود را دنبال کنید.
۲. مدیریت محدودیت سرمایه برای مشاغل کوچک
یکی دیگر از چالشهای بزرگ مشاغل کوچک، محدودیت سرمایه و بودجه است.
باید تصمیم بگیرید که به چه نوع و چه میزان سرمایهگذاری در بخش بازاریابی کسب و کار خود نیاز دارید. آیا باید روی نتایج بلندمدت مثل بهینه سازی وب سایت برای موتورهای جست و جو یا سئو تمرکز کنید یا نتایج کوتاه مدت مثل گوگل ادز را دنبال کنید؟
راهکار
آنچه واضح است این است که تلاشهای بازاریابی شما باید تمام شاخههای دیجیتال مارکتینگ شامل شبکههای اجتماعی، تبلیغات گوگل و سئو، بازاریابی محتوا، ایمیل مارکتینگ و… را پوشش دهد.
در حالت ایده آل، شرکتی که منابع انسانی و مالی کافی دارد، باید از تمام روشهای تبلیغاتی بالا استفاده کند، اما شرکتهای کوچک با منابع محدود باید بر روی ایجاد سرنخ فروش تمرکز کنند. بههرحال همین تبدیل سرنخها به مشتری است که کسب و کار را توسعه میدهد.
بهتر است اولین قدم استفاده از تبلیغات کلیکی گوگل باشد؛ چرا که سریعترین نتایج را برای شما به همراه خواهد داشت.
گام بعدی سئو کردن وبسایت است که یک استراتژی بلندمدت به حساب میآید اما در آینده اگر بودجهای برای تبلیغات گوگل نداشته باشید سئو برایتان کافی خواهد بود.
۳. کمبود سرنخ فروش برای کسب و کارهای کوچک
اگر برای پیدا کردن سرنخهای باکیفیت در تکاپو هستید، نگران نباشید، این فقط مشکل شما نیست. بسیاری از کمپانیها با این مشکل دست و پنجه نرم میکنند.
راهکار
نکته مهم در این چالش این است که کسب و کارها با هم تفاوت دارند. بنابراین حل این مشکل به موقعیت کسب و کار در حال حاضر و اقدامات انجام شده تا الان بستگی دارد.
اما نکاتی هستند که باید به آنها توجه کرد:
مزیت رقابتی
داشتن یک مزیت رقابتی خوب، به معنای آن است که در کسب و کار کوچک خود چیزی دارید که شما را از سایر رقبا متمایز میکند.
اگر هنوز آن را شناسایی نکردهاید، اکنون زمان کشف آن فرا رسیده است. هنگامی که آن را مشخص کردید، درزمینه بازاریابی از آن استفاده کنید و در نتیجه خواهید دید چقدر در تعداد سرنخهای فروش شما تغییر ایجاد خواهد شد. چرا؟ چون مصرفکنندگان متوجه میشوند که چرا باید شما را از میان رقبایتان انتخاب کنند.
پیشنهاد فروش منحصربهفرد
نکته کلیدی دیگر در بازاریابی، پیدا کردن پیشنهاد فروش منحصر به فرد شما است.
مشابه مزیت رقابتی، علت تفاوت محصول و برند شما برای مخاطب روشن می شود و این کار، انگیزه ای مضاعف برای انتخاب شما به او میدهد.
شخصیسازی
بهتر است کمپینهای تبلیغاتی شما تا حد امکان دارای جزئیات باشند. مثلا بهجای راه اندازی یک کمپین برای تمام جهان، کمپینهای کوچک برای هر کشور طراحی کنید.
بعد از آن پیغام خود را متناسب با فرهنگ هر کشور تغییر دهید. حتی اسم آن کشور را در تبلیغات خود بیاورید. اینگونه مردم با شما بهتر ارتباط برقرار میکنند.
البته این ترفند فقط برای کشورها نیست بلکه بهتر است گروههایی کوچک از مخاطبان هدف خود ایجاد کنید و برای هرکدام راه ارتباطی متفاوتی در نظر بگیرید. تلاش نکنید که با همه افراد با یک پیام ارتباط برقرار نمایید.
تنوع
تنوع رروش های تولید، سرنخ بسیار مهم است. تمام تخممرغهایتان را در یک سبد نگذارید. اگر میبینید که یک کانال فروش جواب نمیدهد از امتحان و قدم گذاشتن در راههای جدید نترسید.
۴. مواجهه مشاغل کوچک با رقبای سرشناس
بدون شک یکی از بزرگترین چالشها برای یک کسب و کار کوچک، رویارویی با رقبا است. با نفوذ و تاثیر فناوری روی ابعاد مختلف زندگی مردم و جهانیشدن بسیاری از کسب و کارها، رقابت سخت تر میشود.
پس چالش ارتباط با مخاطبین هدف قبل از رقبا است.
راهکار
راهکار این چالش نظارت و بررسی مداوم رقبا است. این امری نیست که یک بار انجام داده و فراموش کنید.
بههرحال رقبا مدام به اندازه شما و حتی گاهی بیشتر از شما در حال پیشرفت هستند و لحظهای که چشمتان را از آنها بردارید، بازی را باختهاید.
۵. ایجاد آگاهی از برند مشاغل کوچک
مشاغل کوچک به سختی دیده میشوند. به عبارتی مشتریان بالقوه آگاهی کمی از برند آنها دارند.
شما ممکن است بهترین محصول دنیا را داشته باشید اما اگر مردم درباره آن اطلاعی نداشته باشند، آن را نمیخرند. به همین راحتی!
راهکار
روشهای متفاوتی برای افزایش آگاهی از برند شما وجود دارد. بعضی از آنها آسان و ارزان هستند و شما همین حالا میتوانید آنها را شروع کنید. برخی دیگر را میتوانید بعدها وقتیکه زمان و منابع کافی در دسترس بود، انجام دهید.
تولید محتوای مفید
پستهای وبلاگ و شبکههای اجتماعی، مقاله، عکس، ویدیو و … راههایی عالی برای شناخته شدن در شبکههای اجتماعی و گوگل است.
بهینهسازی موتور جستوجو
بهینهسازی محتوای وب سایت شما برای موتورهای جستوجو، باعث میشود تا به راحتی وبسایت، محتوا و محصول شما با جستوجوی افراد به آنها نمایش داده شود.
هویت برند منحصر به فرد
ساخت یک هویت منحصر به فرد برای برندتان با طراحی و رنگ چشمنواز راهی مناسب برای بهیادماندنی ساختن کمپینها است.
۶. کمبود دانش بازاریابی کسب و کارهای کوچک
اگر برند شما کوچک است و گروه بازاریابی یا فردی با دانش بازاریابی ندارید، نگران نباشید. به هرحال کسب و کار کوچک شما در حال رشد است.
راهکار
کلید مواجهه با این چالش، یادگیری و ممارست در کسب دانش بازاریابی تا حد ممکن است. میتوانید از دورههای رایگان بازاریابی و کتابهای موجود در این زمینه شروع کنید.
۷. استخدام بازاریابهای با استعداد
در این مطلب ما درباره کسب و کارهایی صحبت کردیم که گروه بازاریابی یا فرد حرفهای برای طراحی استراتژی ندارند.
اما برخی مشاغل کوچک قصد دریافت راهنمایی از افراد حرفهای در زمینه بازاریابی را دارند. وقتی بودجه شما محدود است، یک سرمایهگذاری مناسب میتواند کارساز باشد.
راهکار
اول از همه باید درک کنید که صرف زمان کافی برای پیدا کردن این افراد ضروری است. هر شخصی را با عجله استخدام نکنید. به دنبال نیروهای عالی باشید؛ حتی اگر این کار نیازمند صرف زمان زیادی است.
به دنبال ویژگیهای درست باشید. کارمندان در شرکتهای بزرگ نقش مشخص و منحصر به فردی دارند؛ اما در کسب و کارهای کوچک ممکن است کارهای زیادی انجام دهند.
۸. لیست ایمیل
مورد بعدی در لیست چالشهای مشاغل کوچک توسعه لیست ایمیل شرکت است.
راهکار
استفاده از محتوا، راهی عالی برای ایجاد و توسعه لیست ایمیل است. همانطور که قبلا گفتیم، تولید محتوای مفید مثل مقاله یا کتاب آنلاین و هر چیزی که بازدیدکنندگان بتوانند به رایگان و به ازای ارائه ایمیل از آن استفاده کنند، میتواند موثر باشد.
به هرحال مردم نمیخواهند اطلاعات خود را به رایگان بدون اینکه چیزی بهدست آورند در اختیار شما قرار دهند.
۹. کمبود زمان
نمیتوان از چالشهای بازاریابی در کسب و کارهای کوچک بدون ذکر کمبود زمان صحبت کرد.
کمبود زمان در کنار کمبود منابع و بودجه و نیروی انسانی، باعث میشود که برقراری تعادل همیشه امری دشوار باشد.
راهکار
متاسفانه راهی آسان برای مقابله با این چالش وجود ندارد، چرا که موقعیت برای هر کسب و کاری متفاوت است.
در ادامه چند راه حل کلی ارائه میشود:
- برون سپاری پروژهها، هنگامی که افراد گروه توانایی یا زمان انجام آنها را ندارند.
- استخدام فریلنسر برای پروژههای کوچک به جای مشغول کردن کارمندان تمام وقت.
- داشتن یک استراتژی به جای چند استراتژی و تمرکز بر آن.
- اولویت بندی و تمرکز بر استراتژی که نتیجه سریع تری برای شما به ارمغان میآورد.
لارم به ذکر است که بازاریابی یکی از رکنهای اصلی هر کسب و کاری است که قصد موفقیت دارد.
توسعه بازار، منجر به شناخت برند شما توسط افراد، افزایش فروش، رشد کسب و کار و نزدیکی مشتریان به شما میشود.
بازاریابی باعث اطلاع رسانی به مشتریان شده و اطلاعات محصولات و خدمات شما را به مشتری میرساند.
بازاریابی به شما کمک میکند تا مشتری خود را بهتر بشناسید و بر اساس علایق و نیازهای او به تولید محصول یا ارائه خدمات بپردازید. ما در این مقاله سعی کردیم که مواردی از چالشهای بازاریابی را عنوان کرده و راهکارهای مناسبی ارائه دهیم.
ما در کانون تبلیغات پاسارگاد با ارائه خدمات مشاوره تخصصی کسب و کار به شما کمک می کنیم تا کسب و کار کوچک خود را توسعه و بهبود ببخشید. با ما از طریق این لینک در تماس باشید.
منبع: The 9 Biggest Marketing Challenges for Small Businesses