هر شرکت صرف نظر از صنعت یا محصول، به افراد و کارمندان نیاز دارد. پس همانطور که در یک سازمان به افرادی برای مدیریت محصولات و خدمات نیاز است، مدیریت منابع انسانی هم ضروری است.
مدیریت منابع انسانی چیست؟
مدیریت منابع انسانی به فرآیند رسیدگی به امور مربوط به کارکنان در محل کار، از استخدام و بررسی عملکرد تا پاداش و توسعه شغلی، اطلاق می شود.
اخیراً از اصطلاح عملیات مردمی بسیار بیشتر از منابع انسانی استفاده می شود. به نظر شما آیا آنها یکسان هستند؟
پاسخ این است؛ نه دقیقا. عملیات مردمی از نظر فنی زیرمجموعه ای از منابع انسانی در نظر گرفته می شود. با این حال، در بسیاری از شرکت ها، آنها به جای یکدیگر استفاده می شوند.
لازم به ذکر است که منابع انسانی بر ستونهای قانونی مانند استخدام، انطباق کارکنان، بررسی غرامت و مزایا تمرکز دارد و عملیات مردمی رضایت کارکنان، بهره وری و تنوع را بررسی می کند.
۵ کارکرد اصلی مدیریت منابع انسانی
۱. استخدام و نیروی انسانی
وقتی صحبت از منابع انسانی می شود، احتمالاً اولین چیزی که به آن فکر میکنید، استخدام و نیروی انسانی است.
مدیریت منابع انسانی مستلزم همکاری با تیم استخدام، برای شناسایی استعدادهای برتر، تعیین بودجه، بررسی پیشینه افراد و مذاکره درباره پاداش و مزایا است.
علاوه بر این، آنها باید به قانون کار به خوبی مسلط باشند تا بدانند حقوق کارگران چقدر با قوانین کشور منطبق است.
هم چنین مدیریت منابع انسانی بر روی تغییرات جدید در شرکت نظارت می کند؛ که این کار شامل آموزش، ارائه تجهیزات و دسترسی به نرم افزارهای لازم است.
اما فکر می کنید آنها چگونه بر موفقیت بلندمدت کارمندان در شرکت مفید هستند؟
طبق بررسی های انجام شده در سال ۲۰۲۱ مایکروسافت، اگر مدیر یک شرکت یا سازمان نقش فعالی داشته باشد، رضایت مندی افراد ۳.۵ برابر بیشتر می شود.
۲. روابط کارمندان
طبق مطالعات مدیریت منابع انسانی در سال ۲۰۲۱، ۸۹ درصد از کارگران از شغل خود راضی نیستند و ۸۵ درصد اعلام کردند که رفاه آنها کاهش یافته است و ۵۶ درصد معتقد بودند که تقاضاهای شغلی آنها افزایش یافته است.
این اظهارات برای منابع انسانی، باعث نگرانی است زیرا مستقیماً منجر به استهلاک کاری می شود.
متخصصان منابع انسانی وظیفه دارند این مسائل را از طریق نظرسنجیهای داخلی، جلسات و روشهای دیگر شناسایی کرده و سپس راه حل هایی برای رفع این مشکلات انتخاب کنند.
علاوه بر این مسئولیت ها، مدیریت منابع انسانی باید روابط بین کارفرما و کارمند در محل کار را بهبود ببخشد؛ ااز اصطکاک بین دو کارمند که با یکدیگر کنار نمی آیند گرفته تا ادعای آزار جنسی.
مدیریت منابع انسانی وظیفه بررسی این ادعاها و انجام اقدامات مناسب برای حفظ امنیت محیط کار را دارد.
گفتنی است، یک استاندارد ارتباطی توسط منابع انسانی باعث ارتقای شفافیت می شود. به عنوان مثال برگزاری جلسات اجباری هفتگی بین مدیران و ارائه گزارش های مستقیم از اهمیت بالایی برخوردار است.
۳. یادگیری و توسعه
طبق دادههای پلتفرم Glint در سال ۲۰۲۱، داشتن فرصتهایی برای یادگیری و رشد در محیط کار، به شدت برای کارمندان اهمیت دارد.
این نظرسنجی همچنین نشان داد کارمندانی که به فرهنگ خود امتیاز بالایی می دهند، ۲۵ درصد بیشتر در محل کار خوشحال هستند و ۳۱ درصد آنها بیشتر خواهان ماندن در محل کار فعلی خود هستند.
به همین دلیل سرمایهگذاری در توسعه کارکنان، میتواند مستقیماً بر سود شرکت تأثیر بگذارد.
مثلا ارائه کمک هزینه برای گذراندن دوره های مرتبط با نقش هر فرد در شرکت، برای رشد همه کارکنان ضروری است.
هنگامی که این برنامه ها راه اندازی و اجرا می شوند، منابع انسانی باید اثربخشی آنها را ارزیابی کرده و در صورت نیاز تغییراتی را ایجاد کنند.
۴. مدیریت اجرایی
مدیریت عملکرد کارمندان یکی دیگر از وظایف کلیدی منابع انسانی است که شامل تنظیم معیارهای عملکرد، زمانبندی بررسی، دستورالعملهای رفتار و موارد دیگر میشود.
به عنوان مثال، اگر یک کارمند در طول سه ماهه عملکرد ضعیفی داشته باشد، چه اتفاقی می افتد؟ آنها و مدیرشان چه اقداماتی می توانند انجام دهند؟ این فرآیند باید توسط منابع انسانی تعیین شود.
۵. فرهنگ شرکت
فرهنگ یک شرکت مجموعهای از ارزشها، باورها و رفتارهایی است که روش آن شرکت یا سازمان را مشخص میکند.
فرهنگ فوقالعاده مهم است زیرا بر هر جنبهای از یک شرکت تأثیر میگذارد؛ از نحوه تعامل کارکنان با یکدیگر گرفته تا نحوه خدمات رسانی به مشتریان.
باید توجه باشید، کارمندان ناراضی مشتریان ناراضی ایجاد می کنند.
مدیریت منابع انسانی مستلزم پی بردن به نیاز کارکنان و متعادل کردن آنها با منابع شرکت است.
به عنوان مثال، از زمان شروع همهگیری کووید ۱۹ در سال ۲۰۲۰، تقاضا برای دورکاری افزایش یافت و نیاز کارمندان باید مدیریت می شد.
اگرچه بعضی تغییرات ممکن است با فرهنگ شرکت هم خوانی نداشته باشد، اما اینکه شرکتها چقدر راحت با این تغییر سازگار میشوند، نشاندهنده فرهنگ آنها است.
در سال ۲۰۲۰، گزارش پلتفرم گلینت نشان داد که احساس تعلق دومین عامل مهم فرهنگ کار است.
پس به نظر شما چگونه باید تعلق کاری در کارمندان ایجاد کرد؟
اینجاست که مدیریت منابع انسانی وارد می شود و باید محیط منعطف و آرامی را برای کارمندان خلق کند.
مدیریت منابع انسانی قلب تپنده هر سازمان است و اطمینان حاصل می کند که مهمترین دارایی آنها یعنی کارمندان، دارای همه شرایط برای موفقیت هستند.
هم چنین مفتخریم به اطلاع شما برسانیم، کانون تبلیغات پاسارگاد با ارائه خدمات مشاوره تخصصی کسب و کار توسط کارشناسان زبده آماده خدمت رسانی به شما عزیزان است. با ما از طریق این لینک در تماس باشید.
منبع: Human Resource Management Functions Every HR Manager Needs to Know